Reflektion av en kvinnas ansikte

Självkritik – Vår inre kritiker

När du talar och tänker illa om dig själv, då pågår inre självkritik. Det kan hända både när du misslyckas men även vid framgång. Har du svårt att ge dig själv stöd så har du troligen en utvecklad inre kritiker? Vår inre kritiker är den del av oss själva som söker och hittar alla ”fel och misstag”, och som skapat en negativ självbild som vi tror är sanningen. Det hoppfulla är att vi när vi blir medvetna om detta så kan vi skapa en ny självbild.

Exempel på självkritiska tankar:

Jag är osmart och dum, självklart att jag inte klarade detta!
Varför ska jag anstränga mig, det blir ändå inget bra?
Jag är ett ”pain in the ass”, inte konstigt att han/hon inte stod ut med mig
Jag är för ful, tjock, tanig, kort, lång…
Jag kan inte göra något rätt, allt blir bara fel

Reflektion av en kvinnas ansikte i trasig spegel
Kvinna som mår dåligt av självkritik

Hur påverkar självkritiken oss?

Självkritik är destruktivt och aktiverar vår flykt, fight, speladöd eller foga-respons. I stressat läge är det svårt, eller helt omöjligt för oss att lära och växa eftersom hjärnan har fokus på överlevnad.

Coaching som vägledning

I livscoaching får du syn på din inre kritiker, du får ta reda på hur dina automattankar låter. Medvetenheten är början på förändringen till att bemöta dig själv med respekt och självkärlek, du blir ditt eget starkaste stöd i livet. Det är du värd!

Dela med dina Nära & Kära!

Välkommen att boka kvalitetstid till den viktigaste personen i ditt liv…

Dig Själv!